La llei 15/2010 de 5 de juliol estableix mesures de lluita contra la morositat. Aquesta a dia d’avui ja està en vigor i estableix un marc que regula els terminis de pagament entre proveïdors i clients per operacions comercials. A continuació s’exposen els principals aspectes de la nova llei:
1) Terminis màxims de pagament d’un client al seu proveïdor:
a. 60 dies per empreses privades
b. 30 dies per institucions públiques
Còmput del termini de pagament: els 60 i 30 dies computen des de la data d’entrega de la mercaderia o prestació del servei (o recepció d’obra, certificació d’obra o servei). Per tant, el venciment màxim de la factura no és des de la data factura sinó des la data efectiva d’entrega de materials o prestació del servei.
2) Enviament de factures: s’estableix un termini màxim de 30 dies perquè el proveïdor enviï la factura al seu client
3) Acord entre les parts: els acords privats entre les parts no podran excedir els terminis establerts per la llei
4) Disposició transitòria: s’estableix un període de 3 anys per adaptar els pagaments a la nova llei. Veure majors detalls a la publicació clicant aquí
5) Data d’entrada en vigor: 7 de juliol de 2010
6) Indemnització pels costos de cobrament: el proveïdor del servei podrà reclamar un indemnització pels costos de cobrament amb un màxim d’un 15% del deute, excepte en els casos que aquest no superi els 30.000 euros, ja que en aquest cas el límit serà l’import del deute.
7) Comptes anuals: les empreses hauran d’informar a la memòria dels comptes anuals els terminis de pagament. Per aquelles empreses amb obligació d’auditoria financera, el no compliment dels terminis establerts per la llei suposaran una salvetat per incompliment de la normativa vigent
8) Sancions: sembla que en la llei no hi ha establert un règim sancionador per l’ incompliment de la mateixa, a no ser que s’estableixi en el tràmit reglamentari. Això fa que moltes empreses es preguntin l’aplicabilitat pràctica d’aquesta llei. ¿Les empreses denunciaran als seus clients habituals que els hagin “obligat a pactar un període superior”?
Consulti la llei clicant aquí.
Aquest document és un resum interpretatiu de l’esmentada llei, el text complert de la llei és el que s’adjunta a l’enllaç superior. Abans d’emprendre qualsevol acció, es recomana consulti amb el seu advocat habitual.
Novembre de 2010