902 02 64 36
  • Inici
  • Contacte
  • Els nostres serveis
    • Analisi de Balanç i de Compte de resultats
    • Control pressupostari
    • Benchmarking
    • Pressupost de tresoreria
    • Analisi de marges comericals
    • Reduccio de costos
    • Recerca Finançament empresarial
    • Auditoria Actuarial i assegurances
    • Pla de Viabilitat
  • Actualitat economica
    • Enllaços de Economia i finances actuals
    • Blog economia i empresa
    • Videos Economia i Empresa
    • Documents propis publicats
    • Normativa Comptable i Mercantil Vigent
    • Blog llibres economia i empresa
  • Comunitat Onilne
  • Plantilles financeres gratuites

Primer Newsletter: MESURES CONTRA LA MOROSITAT

1/11/2010

6 Comments

 
LLEI 15/2010 DE MESURES DE LLUITA CONTRA LA MOROSITAT

 
La llei 15/2010 de 5 de juliol estableix mesures de lluita contra la morositat. Aquesta a dia d’avui ja està en vigor i estableix un marc que regula els terminis de pagament entre proveïdors i clients per operacions comercials. A continuació s’exposen els principals aspectes de la nova llei:

 

1)      Terminis màxims de pagament d’un client al seu proveïdor:

a.       60 dies per empreses privades

b.      30 dies per institucions públiques

Còmput del termini de pagament: els 60 i 30 dies computen des de la data d’entrega de la mercaderia o prestació del servei (o recepció d’obra, certificació d’obra o servei). Per tant, el venciment màxim de la factura no és des de la data factura sinó des la data efectiva d’entrega de materials o prestació del servei.

2)      Enviament de factures: s’estableix un termini màxim de 30 dies perquè el proveïdor enviï la factura al seu client

 

3)      Acord entre les parts: els acords privats entre les parts no podran excedir els terminis establerts per la llei

 

4)      Disposició transitòria: s’estableix un període de 3 anys per adaptar els pagaments a la nova llei. Veure majors detalls a la publicació clicant aquí

5)      Data d’entrada en vigor: 7 de juliol de 2010

 

6)      Indemnització pels costos de cobrament: el proveïdor del servei podrà reclamar un indemnització pels costos  de cobrament amb un màxim d’un 15% del deute, excepte en els casos que aquest no superi els 30.000 euros, ja que en aquest cas el límit serà l’import del deute.

 

7)      Comptes anuals: les empreses hauran d’informar a la memòria dels comptes anuals els terminis de pagament. Per aquelles empreses amb obligació d’auditoria financera, el no compliment dels terminis establerts per la llei suposaran una salvetat per incompliment de la normativa vigent

 

8)      Sancions: sembla que en la llei no hi ha establert un règim sancionador per l’ incompliment de la mateixa, a no ser que s’estableixi en el tràmit reglamentari. Això fa que moltes empreses es preguntin l’aplicabilitat pràctica d’aquesta llei. ¿Les empreses denunciaran als seus clients habituals que els hagin “obligat a pactar un període superior”?

Consulti la llei clicant aquí.

Aquest document és un resum interpretatiu de l’esmentada llei, el text complert de la llei és el que s’adjunta a l’enllaç superior. Abans d’emprendre qualsevol acció, es recomana consulti amb el seu advocat habitual.

 
Novembre de 2010
6 Comments
Pere Comas
5/11/2010 09:58:58 am

Bones,

a la nostra empresa els proveïdors ens estan enviant cartes conforme a partir d'ara volen que paguem a 85 dies. No obstant, de moment nosaltres estem mantenint les mateixes condicions com fins ara, 90 dies dia 20.

No penso que aquesta llei tingui molt d'impacte, doncs els nostres proveïdors estan acceptan les condicions que teníem fins ara.

Per cert, gràcies per la informació, ens ha aclarit el període transitori i certs aspectes que teníem dubtes.

Esperem nous comentaris!!!

Reply
Marta Ridaura
5/11/2010 08:30:43 pm

Bon dia,

avui he visitat aquest web. Els links que heu posat d'economia i d'informes gratuïts són molt útils (ja he contestat l'enquesta!).

Respecte el tema de la llei de morositat, penso que no reduirà gens la morositat doncs si no es fa un marc normatiu que agilitzi els processos judicials ens quedarem igual que estem.

A més, a la meva empresa tenim clients que ens deuen factures petites tipus 800 euros i el cost advocat és alt pel deute del client. Cal posar-ho més fàcil a les empreses.

Perquè a França un taló impagat té una pena greu i a aquest país no? Ens falta molt per arribar a ser un país de primera!

Reply
Jaume Carrasco link
10/11/2010 10:07:47 pm

Jo seguire pagant als meud proveedors com fins ara. Els meus clients mestan passant comandes a 120 dies i a entregar a 2011. Si no els hi faig jo en gafaran un altre . Quina alternativa tinc si el nostre compte de resultats fa pena?

Reply
Jesus Garcia
11/11/2010 05:48:45 am

Hola,

a la nostra empresa hem decidit aplicar estrictament la nova llei. Els nostres proveidors els hi estem respectant els terminis nous establerts, i pel que fa als nostres clients no deixem que ens paguin a més llarg termini del que estableix la llei. Ara es el moment de posar ordre en els cobros! Per fi surt una llei com ha de ser!
Aquest llei és una bona excusa davant els clients per fer-los passar per l'adreçador.
Ara el nostre balanç de situació quedarà més ben equilibrat, tal com ens recomanava el nostre director financer i controller de gestió.

Gràcies pel resum, l'hem ensenyat el consell de direcció per clarificar els conceptes.

Reply
J. Lorenç
25/11/2010 05:11:39 am

Bones,

està bé aquest resum l'he enviat al controller de gestió de l'empresa, al director financer i al cap de compres perquè ho tinguin present doncs fins ara teníem confussió respecte la llei.

No penso que sigui massa útil si resulta que no té cap règim sancionador, però poc a poc dotarà de disciplina entre empreses a l'hora de negociar els pagaments i el més important: els que treballem pel sector públic per fi tindrem uns períodes decents de cobrar.

NO obstant, no sé com s'ho farà l'estat amb lo escurades que té les butxaques. Necessitaran un bon assessorament financer a nivell de balanç de situació, compte de resultats i finançament bancari, perquè sinó, no sé com compliran amb la llei.

Saluts!!

Reply
Julio
6/3/2011 10:36:53 pm

A nosotros todos los proveedores nos estan enviando cartas con el nuevo plazo de pago y en cambio no hay maneras que nuestros clientes paguen a 60 y 90 días.

Esta ley es mejorable pues en el caso de nuestros clientes no hemos conseguido ningun cambio. El tema es: o lo tomas o lo dejas.

Alguien tiene una fórmula para renegociar con clientes de forma efectiva? quien lo sepa que nos lo diga. Nuestro director financiero y nuestro jefe de administración aun estan pendientes de encontrar la fórmula.

Un saludo asesor financiero.

Reply

Your comment will be posted after it is approved.


Leave a Reply.

    Assessor financer Online

    Benviguts al blog d'Assessor financer online. Aquí trobaràs publicacions pròpies i reflexions sobre la gestió empresarial, normativa actual i informació que et pot ser útil pel teu negoci.

    Categories

    All
    Finançament
    Fiscalitat
    Gestió Empresarial
    Gestió Empresarial
    Legislació
    Noves Tecnologies

    RSS Feed

[email protected] , Telèfon: 902 02 64 36